Wednesday, November 19, 2008

"Udang Disebalik Batu"

Kwn2...   ni aku nak luahkan sesuatu!! Perasan tak kalo sebenarnyer setiap dari 'individu' dalam lingkungan kite ni memainkan peranan yang ber'macam-macam'.. Mungkin korang sedar secara tidak langsung! cuma kebiasaan dari kite jarang@tidak pernah nak meng'highlight'kannyer.. maybe sebab "alah bende biasa, tu pun nak pikir ker?"
Mungkin kite ambik ringan ngan bende2 mcm ni.. tp bg aku, ia memberi 'deeply meaning' kepada aku!!! YE, setiap dr kite sume dah di'kategorikan' ikut group masing2.., sorang pelawak, sorang pemarah, sorang "annoying', sorang hitam, sorang putih, sorang kaya, sorang miskin, sorang ni tua, ni muda, sorang ni best, sorang ni xbest.. bahkan orientasi seks pun telah dikategorikan secara tidak langsung ( otomatik )!! he he he sume telah diprogramkan diluar kuasa habuk kite sebagai manusia..

Dari perspektif kite, xleh masyuk ni ngan org nih.. xleh blah ngan org nih.. . at last die la kawan baik kite! nape leh jadi camtu? alah biasa la.. "Xkenal maka Xcinta" !! Mungkin kite nak berkepit ngan orang yang kite suke jer kan.. yang xsuka taknak, alasannyer "duduk ngan dia xde per nak borak, ahh die ni kecoh larr.. ha ha ha.. biasa laa.. kite Manusia! memang byk kelemahan kite! termasuk la aku. Gitu! 

Walaupun kite ada byk pe'el.. kite tetap bersama! gaduh, sayang, cerai. cium mulut sekali pun kite balik kepada kwn2 alik! naper? nak lepaskan tension la, hang out ngan kawan2!! nape kwn2? nape xngan kawan baik kite?? Kawan baik kite ari2 kite leh jumpa. kwn2 lain susah nak jumpa.. ( sebenarnyer bole jer nak jumpa tp watpekan? bukan aku ader pape urusan penting pon ngan diorang? ) aku rasa la.. 

Tapikan mcm yang aku kata td, kite ader mcm2 peranan! tu jer sebenarnyer yang menghubungkan kite antara satu sama lain.. setiap dari selangkah kaki @ sekali mata berkedip yang kite wat sebenarnyer menjana satu aktiviti dan kesan seterusnyer.. xkire la pada kite sendiri @ kwn kite.. buruk camne pon perangai kwn kite tu.. die tetap kwn kite!! "kite belajar dr pengalaman" 

Sentuh pasal pengalaman lak.. kite byk kali disuruh belajar dr pengalaman.. tp perasan ker kite yg kite tgh belajar.. "weii aku ngah belajar la nih!!, sok2 die wat alik" hampeh!! xkisah la.. berlajar dr pengalaman tu ade byk cabangnyer.. tanyer la ustaz2 ye.. bg aku.. sume org mengecap pengalaman walau seminit berlalu.. dan pengalaman tu berbeza bg setiap org.. tu sebab kite mempunyai berbeza personality.. xada ungkapan "personality disorder"!! tu just ungkapan nak menyakitkan hati org ader la.. bg aku. personality disorder ni terjadi bile seseorg tu tgk personality org lain tu best & die nak try ikut.. kebanyakkannyer pengaruh dr skrin RGB diumah2 & panggung sabtu!!

Personality kite byk didevelop dr pengalaman yang kite dapat.. pengalaman berbeza bg setiap org.. bile kite makan, bile kite tido, bile kite mandi, bile kite mimpi, bile kita kita setiap minit setiap masa. makanan contohnyer.. org ni kuat makan nasi, naikkan berat badan die, pastu mengantuk, pastu malas, wat keje pon da xde mood.. berbeza lak ngan org yg makan roti 2 keping je.. badan slim shady, bertenaga, rajin xbertempat pastu excited nak wat mcm2.. tempatkan 2org ni dlm satu rumah.. per jadi?? sorang ribut sorang kayu.. tp cube si ribut ni bertegas gak.. xkan tercabut kayu tu dr akarnyer.. memang comfirm mati.. ( perumpamaan sajer, mayb xbetul).

Kite mempengaruhi antara satu sama lain.. mungkin kite berbeza, tapi kite punya akal&fikiran, a best hardware ever given by Allah.. juga yang bertindak pemacu kepada life kite.. nak kuar sati idea memang susah. tp kalo ader 10 akal.. ader 10 idea.. ader bende tersirat disitu.. bayangkan kalo dalam kepala aku ni ader 10otak yg diambik dr kepala2 korang.. mesti aku la org paling genius kat dunia nih.. 

Kepada kwn2 sekalian, hidup kite ni sekali jer.. xde nak ngengade nak patah alik la per la.. tema nyer "Back2school" pakai la baju sekolah.. xsalah kalo kite byk wat kesalahan.. sebenarnyer dr amatan aku.. manusia yang mempunyai byk masalah ( diri, family, kwn, kewangan, pekerjaan.. papelah dr sume sudut ), manusia tu la yang paling matang.. *bergantung kepada cara die handle masalah die*.. bile xde masalah.. kite xblajar.. & setiap masalah tu ader penyelesaian nyer.. penyelesaian xsemestinyer ending with happy.. rasa nak mati pon ader.. tetapi..... ada hikmah disebalik aper yg berlaku. 

Fikir2 la alik bila nak wat sesuatu tu.. mungkin kekadang kite terlupa. itula guna otak2 yang lain! jangan susah nak bukak mulut hanyer kerana kategori org tu "keras kepala' / 'cepat melenting' / panas baran' !! 10 yang kite ckp atleast 1 yang masuk.. percaya la!! bile kite da mengingat, walau die berkeras.. nanti die akan pikir alik..

Umur kite makin tua.. entah sok lusa ke yang tinggal.. hargaila aper yang ader.. Banyak lg yg belom muncul.. jgn risau.. ngtah2 sok2 jatuh 100 billion US Dollar dr langit.. sape tahu? Berusaha beb.. Allah tu Maha Pemurah.. tp kalo xberusaha.. jgn harap la.. doala nak kaya mana pon.. jangan terasa!! memain je.. aku tau!! aku pon jarang pegang sejadah... petah lagi nak solat tgh malam!! 

Hidup kite bagaikan main tarik tali... & tali tu terikat kat batu.. bile kite tarik... ader la udang disebalik batu.. kalo ader udang tu.. kalo xde? aper yang sepatutnyer ader?? Setiap kite ader peranan masing2.. jangan sesekali perkecilan peranan setiap sorang tu coz satu hari nanti kite akan cari alik org tu.. masa tu la wat2 xingat bende yang lepas.. tp diati org tu "ooo.. dulu ko memainkan aku.. skrg minta tolong.. X MALU!!!" ..

okeyy nak g lunch.. bye2

Post ni adalah dr buah fikiran aku sendiri berpandukan pengalaman & rujukan aku.. mungkin ade bende yang xbetul & kurang difahami.. bukan untuk mengkritik sesapa.. tapi sekadar peringatan aku masa akan datang...

DR. HAFIZ TOGE
dari bukan doktor




4 comments:

Mr BOB said...

amboi ayat kemain berfalsafah....tp aku paham maksud ko tue.....yer dr toge.....

yunus said...

tak paham aku pis....sastera betol ngko nih

hafiztoge said...

ha ha ha ha.. bg org yg paham jer leh paham.. bukan nak mengata sesape.. cuma nak mengeratkan silatulrahim..ha ha ha ha!! Yun.. ko bukan xpaham tapi sengaja wat xpaham..

Mr BOB said...

luahan hati dan perasaan....ader seketikanyer itu adalah kiter....